Stumfilmsbio – Lund Fantastic Film Festival

På dagen två månader innan den 28 upplagan av Lund Fantastic Film Festival går av stapeln, 27 okt till 5 november, gläntar Lund Fantastic på dörren till det övernaturliga och monstruösa i form av filmvisning och panelsamtal.

I panelsamtalet riktar vi blickarna mot två filmer som på olika sätt har stor bäring på Lund 1922: Benjamin Christensens hysteriskt ohyggliga stumfilmsklassiker Häxan, från 1922, och den moderna Lovecraftstumfilmen The Call of Cthulhu från 2005.

Vi visar klipp ur filmerna, skärskådar bilder och uppfattningar om olika slags monster i dåtiden och samtiden och reflekterar kring arvet efter H.P Lovecraft i film och litteratur. Vi ser också närmare på Lund som filmens och litteraturens stad.

 

Medverkande i samtalet:

Anna Arnman doktorerade med en avhandling om Clive Barkers film ”Hellraiser” och har ett fokus på visuella medier och populärkultur, i synnerhet inom skräckgenren. Hon är dessutom ambassadör för Lund Fantastic.

Lars Gustaf Andersson är professor i litteraturvetenskap med inriktning mot film och medier och han har ett särskilt intresse för experimentella filmuttryck. Han är också verksam som poet och översättare.

Anders E Larsson, festivalchef för Lund Fantastic, leder samtalet.

 

Efter samtalet kommer besökarna på Lund 1922 att ges chansen att se de omtalade filmerna på stor duk på biograf Kino, ett stenkast från AF-borgen.

Plats: Biograf Kino, Kyrkogatan 3

Tid: 13.00 – 16.00

Praktiskt: Gratis inträde för de som innehar en festivalbiljett till Lund 1922, mot uppvisande av fribiljett som delas ut i anslutning till panelsamtalet på AF-borgen. Övriga kan köpa filmbiljett till förmånligt pris i Kinos kassa.

Program- och biljettlänk.