Panel – Att skriva skräck

Skräck är inom litteraturen en allestädes närvarande genre som är lika populär i mainstream-sofforna som de nördiga sammanslutningarna. Men det är även en genre som kräver mycket från sina författare. Läsarna förväntar sig en större emotionell reaktion från vad de läser – man vill känna obehag – men genren är aldrig långt ifrån ämnen som av många kan uppfattas som stötande, äcklande eller förbjudna.

För att ge dig en inblick i hantverket – och möjlighet att på plats ställa frågor – har vi samlat en panel med några av de mest spännande namnen från det svenska skräckkabinettet:

Caroline Grimwalker debuterade 2008 och har sedan dess skrivit över trettio böcker. Just nu är hon aktuell med två spänningsserier, som båda nyligen sålts till åtta länder: Vågbrytarna och Trickster. Hon arbetar halvtid som universitetslärare i kreativt skrivande och är även spökskrivare. I skräckgenren är hon mest känd för romanerna Vargsläkte och Demonologi för nybörjare, och novellsamlingen Rovdjur – samlade skräcknoveller.

Gabriella Håkansson  är författare, essäist och litteraturkritiker. Hon har publicerat fem romaner och oräkneliga artiklar sedan debuten 1997 med Operation B, och har främst skrivit om äldre skräck ur olika perspektiv. Husguden heter Edgar Allan Poe, som genomgående har inspirerat till de kusliga och bisarra inslagen i författarskapet.

Anders Fager slog igenom med Samlade svenska kulter är en av Sveriges mest inflytelserika skräckförfattare. Han har dussinet böcker på sitt samvete och nominerades 2020 till Augustpriset för den grafiska romanen Kråkorna. Han släpper sin nya samling Bläckfisken och den japanska sjömannen under festivalen och inom en snart framtid kommer Samlade svenska kulter ges ut i USA.

Tid: Lördag 27 aug, 12.00 – 13.30

Plats: Stora scenen

Foto: Hilda Lidén